Меню

Random photo

Виктория Котова от 7 б клас
Виктория Котова от 7 б клас
Коледен конкурс 2018 година

На линия

· Гости на линия: 3

· Регистрирани на линия: 0

· Общо регистрирани: 317
· Най новите членове: meeting

Земята

Карта

Администратор

Последни статии

Вход

Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

Безопасен интернет!

ТОЛЕРАНТНОСТ

STEM

ИКТ и AE
за всяко детет

Водата в нашия свят

Говорещи снимки

Часовник

Календар

Добре дошли в официалният сайт на СУ 'Летец Христо Топракчиев'

Images: eu-flag1.gifImages: gulab.gifImages: bg-flag1.gif

За или против училищните униформи

ЗА ИЛИ ПРОТИВ УЧИЛИЩНАТА УНИФОРМА


Времето на чавдарчетата и пионерчетата отдавна отмина, но дали този ред от комунистическия строй не беше добър пример, който трябваше да съхраним за младите поколения. Към днешна дата в страната едва в 4-5 % от училищата се носят униформи и то по желание на родителите и самите ученици.

Да разгледаме какви са положителните и отрицателните характеристики:

Повече от 20 години откакто се смени строя и настъпи т. нар. демокрация всеки започна да се облича както си иска, да се държи както си иска, да посещава училище когато си иска. Дали това е добре за подрастващите обаче?! Когато в едно общество, в случая институция - учебно заведение няма ред, дисциплина и уважение към другите, тогава настъпва анархия. Може би на пръв поглед учениците да изглеждат еднакво изглежда като във военен строй, но дали това е толкова лошо?

Спортистите в един отбор нямат ли еднаква униформа? Лекарите, учените, хората работещи в екип не са ли в униформи? Това прави ли ги еднакви и скучни?

Сегашните ученици имат пълна свобода да се обличат както пожелаят. Момичетата между 13 и 18 години носят тесни дрехи, високи токчета, дълги маникюри, топирани коси, като грима не отстъпва на добре гримирана поп-фолк звезда тръгнала на участие.

Нищо лично към поп-фолка, но да го оставим в заведенията, не в учебната стая или на улицата.


Към това ли трябва да се стреми един тинейджър?

Какво би било, ако се върнат униформите в училище като задължително облекло?

  1. Спестяват се пари за дрехи. С две или три униформи може да се намалят разходите за облекло, както и грижата всеки ден с какво да се облича детето за училище.
  2. Учениците са по-концентрирани за занятията. Като не се налага да се сравняват непрекъснато, да се преценяват едно друго и дали дрехите са му маркови. Основното в училището е децата да се образоват, а не да си показват новите дрехи.
  3. Класовата разлика е снишена. По този начин децата ще имат и по-голяма мотивация да учат, а и за родителите ще е доста по-лесно.
  4. Учениците ще имат по-голямо уважение към учителите си.

Униформите в училище не трябва да се свързват с комунизма или с военна униформа, а по-скоро със спортна. С училищната униформа се губи възможността ученика сам да избира облеклото си, но това се отнася само за времето докато е на училище.

Единствено чрез дрехите ли човек може да покаже индивидуалността си?

В момента в повечето училища липсва униформа и учениците имат пълна свобода на обличане. Това обаче не ги освобождава да носят прилично облекло, което не винаги се спазва. Поради тази причина със задължителна училищна униформа, ученикът би изглеждал по-спретнат и по-прилежен.

Едни от най-престижните училища в света, налагат еднаква униформа. Тези училища са предпочитани за децата на най-богатите и преуспели хора, а запитвали ли сте се защо?

Училищни униформи в Кеймбридж


Училищни униформи в Оксфорд


В гр. София в 134 СОУ "Димчо Дебелянов", наричано още Еврейското училище е задължително носенето на униформи. След разговор с учениците за или против униформите, те изразиха възхищение от техните униформи.

Изглежда това е тънката нишка, която не трябва да се скъсва. Да има униформи, но да бъдат елегантни и удобни, да предизвикват възхищение в околните.

Избора на училищна униформа е отговорна задача, тъй като детето ще я носи почти всекидневно в продължение на поне 5-6 часа. Поради тази причина училищната униформа трябва да бъде максимално удобна и да носи само положителен ефект за него. В някои училища въпросът с униформите се решава колективно между родителите и училищната администрация.Избира се еднакъв за всички ученици модел, който обикновенно се шие по поръчка и е украсен с училищното лого. Други училища просто налагат определени изисквания относно облеклото, например ризата да бъде в светъл цвят, а панталона в тъмен.Когато избирате училищна униформа първото нещо на което трябва да обърнете внимание е материала от който е ушита тя. Качеството на дрехата е от изключително значение, защото то оказва пряко въздействие върху здравето на детето. Синтетичните тъкани не позволяват на тялото да се охлажда, което води до изпотяване и постоянно натрупване на вредни микроорганизми под дрехите. Но те си имат и едно предимство - не се мачкат и не изискват трудна подръжка. Според приетите стандарти за безопасност количеството на синтетичните добавки в детските блузи и ризи не трябва да надвишава 35%. При костюмите тези стандарти се увеличават до 55%, но подплатата трябва да бъде естествена или в краен случай от вискоза. Най-подходящи тъкани са вълната, памука и коприната. Освен че са приятни за тялото, те позволяват на кожата да диша. Специалистите съветват за пролетта и лятото да изберете униформа от памук и лен, а за зимата от вълна и кашмир.Размерът е другият фактор, който е от изключително значение при избора на униформа. Много често родителите купуват дрехи на децата си с един размер по-голями, водени от желанието да се носят и до година. Децата пък в стремежа си да приличат на възрастните желаят да носят по-тясни дрехи. И двата случая са неправилни. Тясните дрехи могат да предизвикат редица здравословни проблеми. Например тясната пола или панталон могат да причинят болки в корема, а тясните ризи и рокли ще нарушат дишането. В допълнение към това те запаряват тялото и ограничават неговите движения. Ето защо униформата трябва да бъде по мярка.За момичетата училищната униформа може да се състои от две-три блузи или ризи (с дълъг и къс ръкав), две поли или две рокли (или пола и рокля), панталони (за студените дни), два-три пуловера, жилетка, яке, няколко чифта чорапогащи и обувки. За момчетата униформата може да се състои от два панталона, две-три ризи с вратовръзка или папионка, два-три пуловера, жилетка, яке и обувки. Цветовете трябва да бъдат заглушени, а не ярки. Например бяло, черно, сиво, бежово, бордо, тъмно синьо или тъмно зелено. Позволете на детето да участва в избора на униформата, изразявайки своя вкус. Не забравяйте, че децата също искат да изглеждат добре. С красива унифома детето ще се чувства по-уверено докато учи, което не е маловажен фактор. Разбира се преди това трябва да му обясните разликата между училищната униформа и останалото облекло.

Коментари

Няма добавени коментари.

Напиши коментар

Моля влезте, за да коментирате.

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
4,045,263 уникални посещения