Меню

Random photo

На линия

· Гости на линия: 1

· Регистрирани на линия: 0

· Общо регистрирани: 317
· Най новите членове: meeting

Земята

Карта

Администратор

Последни статии

Вход

Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

Безопасен интернет!

ТОЛЕРАНТНОСТ

STEM

ИКТ и AE
за всяко детет

Водата в нашия свят

Говорещи снимки

Часовник

Календар

Добре дошли в официалният сайт на СУ 'Летец Христо Топракчиев'

Images: eu-flag1.gifImages: gulab.gifImages: bg-flag1.gif

Проектно-базиран урок на тема „Основни топоси в романа „Под игото“ – виртуална разходка на английски език“.

ДОБРИ ПРАКТИКИ

 

В продължение на няколко седмици учениците от 10 "а" клас работиха по проектно-базиран урок на тема „Основни топоси в романа „Под игото“ – виртуална разходка на английски език“. Под менторството на г-жа Лидия Косева те прочетоха творбата и проучиха основните топоси в нея. Учениците създадоха презентации на български език, в които представиха тези места, събитията и героите, свързани с тях. Открита бе информация дали са запазени днес тези обекти и какво предназначение имат. Под ръководството на г-жа Теодора Танева учениците изготвиха презентации и на английски език, в които топосите от романовото действие са представени като туристически обекти. Така класическият текст на първия български роман стана отправна точка към съвременен туристически пътеводител. Той бе изработен под формата на диплянка и съдържа информация на български и на английски език. Любознателните пътешественици могат да научат от него къде да отседнат в Сопот, Клисура или селата Веригово и Алтъново, днес Слатина. Пътеводителят съдържа информация къде могат да намерят интересни места за хапване и какви туристически обекти в района могат да посетят. Изработен бе и книгоразделител, който ще бъде в помощ на учениците от шести клас. Този образователен ресурс съдържа архаични думи, използвани в главите "Радини вълнения" и "Представлението" от романа "Под игото". Книгоразделителите вече са предадени на преподавателите по литература, за да се използват от шестокласиците при изучаване на творбата. При изработването на пътеводителя и на книгораздерителя бяха използвани някои от оригиналните илюстрации в първото издание на романа "Под игото" от 1894 г. В работота по проектно-базирания урок учениците от 10 а клас научиха много нови неща - както за Иван-Вазовата творба, така и за себе си. Самочувствието, че могат да се справят с проблеми в нетипична за тях среда, вдъхновява учениците да работят и по други подобни проекти.

 

ТЕМА НА ПРОЕКТА: Основни топоси в романа “Под игото” - виртуална разходка на английски език
Тест
Самооценка на ученика
Travel Guide The wonders in Altunovo and Verigovo
Travel Guide Klisura - Under the yoke
Travel Guide Sopot


 

Педагогическа практика на тема "Ден на семейството"

ДОБРИ ПРАКТИКИ


В резултат на проектно-базирано обучение в III в клас, на 24.ноември в малката зала на НЧ "Христо Ботев" в град Божурище, се проведе открита педагогическа практика на тема "Ден на семейството". Присъстваха родителите на децата от III в клас и учители. Децата, разделени в отбори, представиха информация за отбелязване на този ден в някои държави. Заедно с родителите си изработиха макети на къщи, приготвиха традиционни ястия, а в часовете по български език и литература и английски език направиха табла и мисловни карти. Благодарности за нашите домакини, за старанието на родителите и за чудесното представяне на децата!


Книгата, която са изработили децата може да видите ТУК

 

Правила за здрави зъбки и красива усмивка с д-р Стефалина Чинарска

СЪБИТИЯ

На 17. ноември малките първокласници на СУ „Летец Христо Топракчиев“ бяха посетени от д-р Стефалина Чинарска, която им припомни правилата за добра устна хигиена, за да имат здрави зъби и красива усмивка.

Лекцията беше организирана от Български зъболекарски съюз и регионалния координатор на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца.

 
Беседа с учениците на тема: "Здравословно хранене и здравословен начин на живот"

СЪБИТИЯ

Днес, 11.11.2022г. с учениците от 2.б клас и 10. б клас, във връзка с промоция на здравето, се проведоха едни по различни часове. Представителите на РЗИ - София област, д-р Алексиева и психолога г-жа Григорова, заедно с г-жа Ватрачка – педагогически съветник и мед. сестра г-жа Тодорова беседваха с учениците на тема: "Здравословно хранене и здравословен начин на живот".


Презентация на тема: "Здравословно хранене и здравословен начин на живот"

Учениците от втори клас разгледаха хранителната пирамида, представена като светофар, а филмът "Пушеща кукла Сю" предизвика голям интерес.
Учениците бяха много активни и в края на часа си обещаха да не употребяват цигари, виждайки каква вреда причиняват те, да се хранят здравословно, да спортуват и често да са на чист въздух сред природата.Учениците от 10 клас бяха запознати с хроничните заболявания и причините за тях. Бяха засегнати темите за балансираното хранене, употребата на алкохол и цигари.
Голям интерес предизвика поставянето на „алкоочилата“, чрез които учениците усетиха какво въздействие оказва алкохола върху реакциите на хората.Галерия

ДОКУМЕНТИ 2022-2023 година

ДОКУМЕНТИ

ДОКУМЕНТИ 2022-2023 година

 


 

ПРАВИЛНИК ЗА ДЕЙНОСТТА НА СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ"
ГРАФИК ЗА КЛАСНИ И КОНТРОЛНИ - I СРОК
ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ КЪМ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ" ГР. БОЖУРИЩЕ
СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ" ГР. БОЖУРИЩЕ
УЧИЛИЩНИ УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ 2022 - 2023 ГОДИНА 1-4 КЛАС
УЧИЛИЩНИ УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ 2022 - 2023 ГОДИНА 5-12 КЛАС
ГОДИШЕН ПЛАН ЗА ДЕЙНОСТТА НА СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ" 2022 - 2023 ГОДИНА
ПЛАН ЗА КВАЛИФИКАЦИОННА ДЕЙНОСТ 2022 - 2023 ГОДИНА
ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ВЪТРЕШНОИНСТИТУЦИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ
КАРТА ЗА ВЪТРЕШНОИНСТИТУЦИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ
АНАЛИЗ НА АНКЕТА ЗА ПРОУЧВАНЕ МНЕНИЕТО И НАГЛАСИТЕ ЗА КВАЛИФИКАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ
ГРАФИК ЗА КОНСУЛТАЦИИ НА УЧИТЕЛИТЕ ПО УЧЕБНИ ПРЕДМЕТИ - 1 СРОК - 2022 -2023 ГОДИНА
ПРИЕМНО ВРЕМЕ ЗА РОДИТЕЛИ - 1 СРОК - 2022 - 2023 ГОДИНА
ГРАФИК ЗА ДЕЖУРСТВО НА УЧИТЕЛИТЕ - 1 СРОК - 2022 - 2023 ГОДИНА
ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАБОТЕЩИТЕ С ДЕЦА В СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ"
ЕТИЧЕН КОДЕКС НА УЧИЛИЩНАТА ОБЩНОСТ В СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ"
УЧИЛИЩНА ПОЛИТИКА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ
ПЛАН НА УЧИЛИЩНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТОРМОЗА И НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ
ПЛАН-ПРОГРАМА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
ПРАВИЛНИК ЗА БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ВЪЗПИТАНИЕ, ОБУЧЕНИЕ И ТРУД В СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ"
ПРОГРАМА ЗА НАСТАВНИЧЕСТВО НА НОВОНАЗНАЧЕНИ УЧИТЕЛИ 2022 - 2023 ГОДИНА
ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ
ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ

Патронен празник на училището 2022/2023

Патронен празникПо случай патронният празник на училището,
учениците от всички класове поднесоха цветя на паметника
на летец Христо Топракчиев!

 

 

 

 


Вълнуващ патронен празник в 4-ти "А"!
Започнаха с песен, продължиха с презентация, в която децата се включиха активно, с Габи и Алекс изработиха оригами.
Поднесоха цветя на паметника на летец Христо Топракчиев и ги засадиха.
Направиха състезание със самолети и с природни материали изработиха бухалче.

 


 

Състезание Речеви и комуникативни умения на английски език

ПОХВАЛИ

На 7 октомври 2022 г. в СУ „Летец Христо Топракчиев“ се проведе общинския кръг от състезанието по Речеви и комуникативни умения на английски език. В състезанието се включиха 19 ученици от 6, 8, 9, 10 и 11 клас, разпределени в две възрастови групи. Кандидатите споделиха своето мнение по мотото The Earth without ART is just “Eh” и след това участваха в свободен разговор на английски език с комисията. Всички участници се представиха изключително добре и показаха умения за общуване и представяне на английски език.


Победители в училищния кръг на състезанието са Николай Шереметов от 6 а клас, участник в първа възрастова група (VI – VIII клас) и Василена Петрова от 9 б клас, участник във втора възрастова група (IX- XI клас).


Пожелаваме им успех на областния кръг, който ще се проведе в Ботевград на 22 октомври 2022 г. 

Европейски ден на спорта 2022 г.

СЪБИТИЯ

Европейски ден на спорта 2022 г.


В петък (30.09.2022 г.), се проведе Европейски ден на спорта в СУ „Летец Христо Топракчиев“!


В последния ден от септември малките ученици от СУ „Летец Христо Топракчиев“ в град Божурище се включиха в Европейския ден на спорта в училище / ЕДСУ/, който се отбелязва за осма поредна година в учебните заведения в България и Европа.

 

 

Училището е важна среда за насаждане на култура към изхвърлянето на отпадъци. Учениците от 1., 2. 3.  и 4.  клас  на СУ ,,Летец Христо Топракчиев"  се надпреварваха в щафетни игри под наслов ,,Разделно събиране на отпадъци". Игрите  имаха състезателен елемент. Класовете се разделят на отбори с равен брой участници. Движейки се по трасе изпълняват различни задачи-да си предават щафета, за която е използвана пластмасова бутилка или руло от хартия. С  лъжички от сутрешната закуска  пренасяха събрани в класа капачки от бутилки за кампанията ,,Капачки за бъдеще"  и  разпределяха отпадък в специално направени  за разделно събиране на боклук кофи. В часовете ,,Занимания  по интереси" се провеждат дискусии за чистотата на планетата, значението на състоянието на околната среда и как чистотата й влияе на здравето на хората, както и важното значение на физическата активност.

 

Фотогалерия

ПРОТОКОЛ 12/26.09.2022

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ

ПРОТОКОЛ № 12
от заседание на Обществения съвет към СУ „Летец Христо Топракчиев“ гр. Божурище

Днес, 26.09.2022 г., от 18:00 ч. се проведе заседание на Обществения съвет към СУ „Летец Христо Топракчиев“ гр. Божурище.

Присъстваха: Розалина Йорданова, Борис Крекманов, Владимир Видолов, Румяна Кръстева, Боряна Иванова, Владислава Симеонова, Христина Мишева, Искра Пламенова – Председател.

Отсъстват: Радостина Първанова и Мариела Ранджева, поради лични ангажименти.

На заседанието присъстват г-жа Мая Карамфилова – директор на СУ „Летец Христо Топракчиев“ гр. Божурище и г-жа Теодора Танева – зам. директор на СУ „Летец Христо Топракчиев“.

Заседанието е редовно свикано и отговаря на изискванията на чл. 22, ал. 1 от Правилника за създаването, устройството и дейността на Обществените съвети към детските градини и училищата, обн. ДВ. Бр. 75 от 27.09.2016 год.

Протоколът се води от Искра Пламенова.

Заседанието протече при следния дневен ред:

1. Съгласуване на училищните учебни планове;

2. Отчет за трето тримесечие на бюджетната 2022 год.;

3. Съгласуване избора за учебници за профилирана подготовка по компютърно моделиране и информационни технологии за V и VI клас.

4. Обсъждане на програмите за превенция на ранното напускане на училище и за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи;

5. Съгласуване на Етичния кодекс на училищната общност;

6. Избор на представител и резервен член от Обществения съвет за участие в комисията по предстоящото атестиране на дейността на директора на СУ «Летец Христо Топракчиев» гр. Божурище;

7. Разни.

 

Неучебен ден - 03 октомври 2022

ТЕКУЩИ СЪОБЩЕНИЯ

03 октомври 2022 е определен за неучебен със Заповед № РД 09-4657 / 23.09.2022г.  на Министъра на образованието и науката за всички ученици на територията на страната, в които има открити секции, открити по реда и условията на Изборния кодекс.

Официален празник - 22-ри септември

ТЕКУЩИ СЪОБЩЕНИЯ

На 22-и септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Честит празник!

22-ри септември е неучебен и неприсъствен ден.

Страницата се зареди за 0.02 секунди
6,470,776 уникални посещения