Меню

Random photo

На линия

· Гости на линия: 1

· Регистрирани на линия: 0

· Общо регистрирани: 317
· Най новите членове: meeting

Земята

Карта

Администратор

Последни статии

Вход

Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

Безопасен интернет!

ТОЛЕРАНТНОСТ

STEM

ИКТ и AE
за всяко детет

Водата в нашия свят

Говорещи снимки

Часовник

Календар

Добре дошли в официалният сайт на СУ 'Летец Христо Топракчиев'

Images: eu-flag1.gifImages: gulab.gifImages: bg-flag1.gif

141 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

ТЕКУЩИ СЪОБЩЕНИЯ

141 ГОДИНИ

ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА


ПОКЛОН пред паметта на Левски

Васил Иванов Кунчев, ЛЕВСКИ, Апостола на свободата, дякона Левски ...
Всеки от нас е чувал тези имена. Имена - икони на всичко чисто, демократично и напредничаво в българската история. Няма друга такава личност, която да е останала недосегаема от бурите на политическия и обществения живот. Няма друга личност, която и днес, 141 години след смъртта си, остава недостижим връх. Личност, която ни респектира и вълнува със своите качества.

В съвременния свят на безверие, на подменени духовни и нравствени ценности, на съмнения и въпроси, на духовен глад, Левски ни е нужен повече от всякога - като опора, като коректив, като истината, към която се стремим. В преосмисляне на делото на Дякона трябва да си дадем сметка за неговото място и роля в живота ни като негови наследници, които опазвайки паметта и историята, крачат по пътя към бъдещето с достойнство.

Днес прекланяме глава пред делото на Левски, пред неговия нелек, но саможертвен път за благото на родината. Но трябва ли споменът за светлата му личност да ни спохожда само в дните на неговото рождение и смърт? Категорично не! Трябва да се грижим споменът за него да не угасва, защото героите на България не трябва да бъдат забравяни, нито делата им, нито заветите им. За тези светли личности, променили историята ни, трябва да се говори. Малък, но достатъчен жест на уважение към тях е поставянето на цвете пред паметника на Апосотола, например, или просто да останем насаме със себе си и да помислим успяхме ли за толкова години да изградим неговата "свята и чиста република", склонни ли сме да жертваме себе си и неговите идеали, толкова актуални днес ...

Колко още други безсмъртни идеи ни завеща Васил Левски! Всички да бъдем заедно, да се обединим, да извоюваме освобождението, да бъдем равни пред законите и да не щадим личното в името на общото. Утрешният ден, ни казва Апостола, не може да се гради от всеки с еднакъв успех. Нужно е без човешка завист, глупост и горделивост да откроим тези, които могат повече, да им дадем път, да премахнем пречките заедно и да ги оставим да водят.

Това ни завеща Апостола. Ще го чуем ли? Трябва да го чуем, защото иначе няма бъдеще за държавата ни. И колкото по-често си спомняме за идеалите му, за личността му, толкова по-близо до него ще бъдем! Поклон!

Коментари

Няма добавени коментари.

Напиши коментар

Моля влезте, за да коментирате.

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
6,352,832 уникални посещения