ПАТРОНЕН ПРАЗНИК
Публикувана от letec на 16.10.2012

По случай патронния празник на училището бяха проведени различни инициативи, с които бе почетена 100-годишнината от героичната смърт на пилота Христо Топракчиев.

В утрото на 16 октомври 2012 г. ученици и учители се поклониха пред паметника на летците. Той се намира в района на недействащото вече летище в Божурище, което обаче помни всички славни моменти от началото на българската авиация и на самолетостроенето,защото това е първото летище в България.

Учениците от СОУ „Летец Христо Топракчиев“ положиха цветя на паметника на загиналите български летци и парашутисти.

Следващата тържествена изява се състоя в НЧ„Христо Ботев“, където се проведе състезание под надслов „Аз обичам България! Аз обичам Божурище!“. Съревнованието се проведе в 5 кръга, в които учениците показаха знанията си по литература, история, география, изкуства и спорт. В състезанието участваха 2 отбора по 7 деца от 5, 6 и 7 клас. В „А“ отбор състезатели бяха ученици от „А“- паралелките, а в „Б“ отбор- деца от „Б“- паралелките. Това са Никола и Стефи от 5а, Михаела и Симона от 6а, Дани и Георги от 7а и Габриела и Маргарита от 5б, Моника и Вили от 5в, Ивайло и Мартин от 6б, Ради и Митко от 7б. Имаше въпроси и към публиката, която показа много знания.

След оспорвана борба децата от „Б”- отбор победиха с 2 точки разлика.

След състезанието децата с интерес изгледаха подготвената презентация за живота на летец Христо Топракчиев и се потопиха в славните страници от историята на българската военна авиация.

След състезанието, в което доказаха, че познават родния си край и че са заслужили шестиците в училище, една част от децата яхнаха велосипедите си, за да участват в организирания велопоход.

Снимки от мероприятията.